Voorkom een jetlag

Ronddobberen in de Caribische Zee, relaxen aan een strand op Bali. Zo’n verre strandvakantie is natuurlijk een heerlijk vooruitzicht. Nadat je hebt genoten van je vakantie merk je het helaas bij thuiskomst na een lange vlucht: een jetlag. Een jetlag wordt veroorzaakt door een ontregeling van je biologische klok, je dag- en nachtritme zijn verstoord. Dit komt doordat je reist door verschillende tijdszones. Gevolgen hiervan zijn onder andere vermoeidheid, hoofdpijn, maagklachten en concentratieverlies. Een jetlag helemaal voorkomen kan bijna niet, maar je kan het wel proberen te minimaliseren. Hoe?

Van te voren aanpassen
Het beste is om al een week voor vertrek je aan te passen aan je slaapritme. Als je naar het oosten gaat is het verstandig om alvast een paar dagen voor vertrek iets vroeger op te staan en iets eerder je bed op te zoeken. Als je naar het westen reist is andersom aan te raden, iets later opstaan en iets later naar bed. Hierdoor gaat je biologische klok al iets meer wennen waardoor de jetlag minder zal zijn.

Acclimatiseer
Of je jetlag op plaats van bestemming komt opzetten of juist bij thuiskomst, in beide gevallen is het beter om direct te acclimatiseren. Het is heel verleidelijk om direct aan je slaap toe te geven en een middagdutje te doen. Voor de korte termijn is dat ook lekker, je voelt je voor even goed uitgeslapen. Echter voor de lange termijn is het doen van een middagdutje funest. De jetlag zal langer aanhouden omdat je lichaam niet aan de nieuwe situatie gaat wennen. Het verstandigst is om je direct aan te passen op de lokale tijd. Als je ter plaatse last hebt van een jetlag is het aan te raden om de dag van aankomst niet al te veel te plannen maar lekker rust te nemen, maar let op dus geen middagdutje. Probeer altijd als je een verre vakantie boekt een paar dagen erna nog vrij te houden en niet meteen aan het werk te gaan. Die dagen kan je lichaam alvast weer aan de lokale tijd wennen.

Drink voldoende
Drink voor, tijden en na je vlucht voldoende, en dan het liefste water. Uitdroging zorgt voor een verhoogde kans op een jetlag en omdat de lucht in het vliegtuig vaak droog is heb je bij een vliegreis een verhoogde kans op uitdroging en dus meer kans op een jetlag. Vermijd alcoholische dranken en koffie, ook deze kunnen extra zorgen voor uitdroging.


Eet gepast

Eet niet teveel, en zeker niet te zwaar. Dit houdt je uit je slaap. Eiwitrijke maaltijden zijn aan te raden omdat deze je minder slaperig maken en je daarom makkelijker wakker blijft.

Een paar simpele maar vaak effectieve tips om je jetlag te voorkomen, of te verminderen. Genieten van een verre vakantie zonder vervelende zaken als een jetlag, dat willen we allemaal wel.