Informatie over Brazilie

Goedkoopste accommodaties

{{result.Accommodation.AccommodationType.Name}} {{result.Accommodation.Chain.Name}} {{result.Accommodation.Name}}
{{result.Accommodation.Place.Region.Country.Name}} {{result.Accommodation.Place.Region.Name}} {{result.Accommodation.Place.Name}}
v.a. {{result.PriceDetails.Price.Value | pytonFormattingDotCurrencyFormatter : result.PriceDetails.Price.Currency : {wholeEuros:true} }}
»

Vakantie Brazilie

Brazilië is met 8,5 miljoen vierkante kilometer het op vier na grootste land ter wereld en het grootste land van Zuid-Amerika. Het land heeft niet alleen enorme steden en meer dan 7000 kilometer strand, maar ook grote natuurgebieden waaronder de watervallen van Iguaçu, het oerwoud van Patanel en het grootste tropische regenwoud ter wereld, het Amazonegebied. De mix aan culturen in Brazilië hebben elk hun eigen gewoontes en tradities meegenomen met een vrolijke, vriendelijke bevolking als gevolg waarbij muziek en dans een grote rol spelen. De verschillen in Brazilië tussen arm en rijk zijn echter zeer groot. Vooral in de grote steden vormen de krottenwijken (zogenaamde favelas) soms grote contrasten met de vaak luxueuze hotels in bijvoorbeeld Fortaleza. Brazilië heeft helaas ook een enigszins criminele reputatie. De overheid doet er veel aan om toeristen veilig van hun vakantie te laten genieten. Zo is er vooral langs de stranden en in de buurt van internationale hotels extra bewaking. De accommodaties in Brazilië variëren van kleine eenvoudige pousada's tot luxe internationale 5-sterren hotels.

Geografie

Brazilië ligt in het noordoosten van Zuid-Amerika, aan de oostkust, aan de Atlantische Oceaan.

Historie

Nadat Brazilië bewoond werd door de indianen is het van 1530 tot 1815 een Portugese kolonie geweest. De zogenaamde Bandeirantes (geboren uit een indiaanse moeder en Portugese vader) gingen op zoek naar goud en maakten de indianen tot hun slaven. In de loop van de 18e eeuw kwamen circa een miljoen slaven uit Afrika. Nadat de goudmijnen waren uitgeput kwam er een verzet tegen het Portugese gezag. Op 13 mei 1888 werd de slavernij afgeschaft. Tot 1930 werd de Braziliaanse regering gedomineerd door grootgrondbezitters van land. In de jaren '30 werd echter onder een door de Braziliaanse president Getúlio Vargas geleide militaire regering een begin gemaakt met de industrialisering. Na het aftreden van Vargas in 1945 begon een proces van democratisering, dat in 1964 abrupt ten einde kwam toen militairen opnieuw de macht grepen. In 1984 vond er een geleidelijke overgang naar een burgerregering plaats, waardoor er weer ruimte kwam voor een verdere uitbouw van een democratie in Brazilië.

Klimaat

Vanwege de enorme grootte kent Brazilië een diversiteit aan temperaturen. Op het uiterste zuiden na ligt Brazilië geheel binnen de keerkringen, zodat het klimaat echter een duidelijk tropisch karakter heeft. Bepalend zijn daarbij twee hogedrukgebieden: het subtropische hogedrukgebied boven de Grote Oceaan en dat boven de Atlantische Oceaan. In het noorden van Brazilië liggen de temperaturen weinig uiteen. Verder naar het zuiden kunnen vrij abrupte afkoelingen voorkomen, wanneer lucht uit het poolgebied naar het noorden stroomt. Tijdens dergelijke koude-invallen, zogenaamde friagem, kan de temperatuur in een paar dagen tijd dalen van ruim 30°C tot slechts even boven het vriespunt. Brazilië is over het geheel genomen een neerslagrijk land. In een groot gedeelte van het Amazonegebied, met name in het westen kan meer dan 2000 millimeter neerslag per jaar vallen. Brazilië kent in de winter (juni tot en met augustus) temperaturen variërend van 17°C tot 19°C in de zuidelijke staat Rio Grande do Sul, tot temperaturen tussen de 25°C en 30°C in de rest van Brazilië. In de zomermaanden (december tot en met februari) kan de temperatuur oplopen tot 35°C.

Economie

De belangrijkste inkomstenbronnen zijn landbouw, mijnbouw, industrie- en dienstensector.

Populaire steden/gebieden

Praia do Forte, Rio de Janeiro, Salvador da Bahia, Guarajuba, Iguacu en Manaus.

Stranden

Zandstranden.

Natuur

Het gigantische Amazonegebied is een van de grootste trekpleisters van het land en het grootste regenwoud op aarde. Het gigantische gebied op de evenaar is bedekt met oerwoud en grote delen zijn nog steeds ontoegankelijk. Een ander fascinerend natuurgebied zijn de watervallen van Iguaçu. Het is beroemd vanwege de 2700 meter brede watervallen op de grens met Argentinië. Het uitgestrekte moerasland van Pantanal is minder bekend, maar biedt een uitgebreide fauna. Verder is er nog het nationale park Serra dos Órgaõs, welke een gebied beslaat van 110 vierkante kilometer en bekend staat om zijn oprijzende rotspunten. Met hoogten tussen de 1500 meter en 2200 meter behoren ze tot de hoogste punten van het land. De rest van het gebied ligt gemiddeld 145 meter boven zeeniveau. Het park maakt deel uit van de grotere bergketen Serra do Mar.

Cultuur

De Braziliaanse cultuur bestaat uit een mengeling van Europese, Afrikaanse en Aziatische invloeden. De Portugese invloed is voornamelijk terug te zien in de architectuur en de kunst. De Afrikaanse invloeden komen tot uiting in de Braziliaanse muziek en de typische gerechten. Muziek speelt een belangrijke rol in de Braziliaanse cultuur. De indianen hebben hun stempel gedrukt op de dans, muziek en rituelen. Voetbal maakt ook een belangrijk deel uit van de Braziliaanse cultuur, evenals de Afrikaanse vecht- en danssport Capoeira en het carnaval dat groots wordt gevierd in Rio de Janeiro, Olinda, Recife en Salvador. Carnaval is misschien wel het meest populaire feest van Brazilië en wordt in het hele land van noord naar zuid gevierd. Officieel is het een feest van vier dagen maar in de meeste delen duurt het vaak langer dan een week. Het feest begint zeven weken voor paaszondag en wisselt dus elk jaar. Het grootste carnaval is in Rio de Janeiro waar elk jaar ruim 4 miljoen mensen aan meedoen.

Tradities en souvenirs

Bijna elke streek heeft zijn eigen handgemaakte kunstvoorwerpen, veelal houtsnijwerk die te koop zijn op lokale markten. Daarnaast is de Braziliaanse muziek erg populair. Ook de typische muziekinstrumenten zoals de berimbau (gebruikt bij capoeira) is een geliefd souvenir. Verder zijn de van klei gebakken poppetjes van Pernambuco, kant, borduurwerk, leer, Braziliaanse voetbalshirts en een fles cachaça (de basis voor de nationale cocktail, de caipirinha) typische Braziliaanse producten. In Rio de Janeiro zijn de slippers van het merk 'havaiana's' erg populair. Het noordoosten staat bekend om de handgemaakte hangmatten en het Amazonegebied om de Indiaanse gebruiksvoorwerpen.

Lokale keuken

Elke streek heeft zijn eigen specialiteiten. Over het algemeen zijn de hoofdingrediënten van de Brazilianen vis, vlees, groenten, fruit en bonen. Populair zijn de Churrascoria restaurants, waar de obers langskomen aan tafel met verschillende vleesspiezen en het stuk vlees afsnijden van je keuze. Veelal betaal je in dit soort restaurants een vast bedrag. Een ander verschijnsel is de 'comida a kilo', waar men zichzelf bedient aan een buffet en het bord daarna per gewicht betaalt. Brazilië's nationale schotel is feijoada een bonengerecht met verschillende soorten gebakken, gestoofd en gekookt vlees. Dit gerecht stamt uit de slaventijd, toen de slaven de etensresten gemengd met stukken afvalvlees, bonen en kruiden kregen. De nationale drank is 'cachaça', gemaakt van suikerriet en het basis ingrediënt van de populaire 'caipirinha', een mix van limoenschijfjes, 'crushed' ijs en cachaça. Verder zijn de verse fruitsappen (suco's) op elke hoek van de straat te verkrijgen.

Classificatie accommodaties

In enkele staten geldt een officieel classificatiesysteem voor hotels. De officiële classificatie voor hotels in Ceará wordt gegeven door Setur, de toeristische organisatie van Caerá en wordt uitgedrukt in sterren (maximaal 5 sterren).

Vervoer

De nationale luchtvaartmaatschappij is Varig. Binnenlandse luchtvaartmaatschappijen zijn GOL en TAM. Er is een uitgebreid netwerk van bussen. Verder zijn binnenlandse vluchten zeer gebruikelijk. Er wordt rechts gereden. De rijstijl van de Brazilianen is vrij gevaarlijk. Vooral de drukke verkeerswegen tussen Rio de Janeiro en São Paulo kunnen erg gevaarlijk zijn. De wegen en bewegwijzering zijn verder niet altijd even goed. Het land is geschikt om een auto te huren.

Grensformaliteiten

Een geldig paspoort is vereist. Het paspoort moet na terugkomst in Nederland nog 6 maanden geldig zijn. De vertrekbelasting bedraagt € 40.00 per persoon. De vertrekbelasting geldt niet vanuit alle plaatsen. Bij aankomst in Brazilië of reeds in het vliegtuig ontvangt men een zogenaamde immigration card, die men bij vertrek weer inlevert.

Prijsniveau

Het gemiddelde prijsniveau van Brazilië is laag in vergelijking met Nederland. Meestal is een servicetoeslag in de rekening opgenomen. Vooral drankjes en eten zijn goedkoop. Afdingen kan men op markten, bij verkopers op het strand en bij souvenirverkopers. Veel mensen in de dienstverlening zijn hoofdzakelijk van fooi afhankelijk.

Gezondheid

Er zijn zowel openbare ziekenhuizen als privé-ziekenhuizen. De openbare ziekenhuizen zijn echter meestal overvol en hebben soms zelfs voor noodgevallen lange wachttijden(vooral in Rio de Janeiro). Er zijn overal apotheken (drogerias of farmacias), let echter goed op de houdbaarheidsdatum van medicijnen. Vaccinaties zijn niet verplicht. Aangeraden worden vaccinaties tegen buiktyfus, dtp (difterie, tetanus, polio) en hepatitis A. Voor een persoonlijk advies en/of vanwege gewijzigde omstandigheden in het land is het aan te raden om tijdig contact op te nemen met GGD of huisarts. Malaria komt voor in sommige delen van het land. Het kraanwater is niet drinkbaar.

Telecom en communicatie

Als u van Brazilië naar Nederland wilt bellen, toetst u 0031,daarna het netnummer zonder de 0, gevolgd door het abonneenummer. Het landnummer van Brazilië is 0055. Er zijn internetcafés in de grotere plaatsen en in de bekende toeristenoorden al is het nog niet in de grote aantallen zoals wij die kennen in Europa. Tevens bieden hotels vaak (gratis) toegang tot het internet aan.

{{mapsController.name}} op de kaart