Informatie over Cambodja

Goedkoopste accommodaties

{{result.Accommodation.AccommodationType.Name}} {{result.Accommodation.Chain.Name}} {{result.Accommodation.Name}}
{{result.Accommodation.Place.Region.Country.Name}} {{result.Accommodation.Place.Region.Name}} {{result.Accommodation.Place.Name}}
v.a. {{result.PriceDetails.Price.Value | pytonFormattingDotCurrencyFormatter : result.PriceDetails.Price.Currency : {wholeEuros:true} }}
»

Vakantie Cambodja

In Cambodja heeft de Khmercultuur prachtige kunstobjecten voortgebracht. Bij de Khmerkunst staat architectuur centraal. Zeer uniek en zeker een bezoek waard, zijn de tempels van Angkor. Maar daarnaast ook de prachtige sculpturen die in de tempels gevonden zijn. Met name de beelden in brons en steen zijn erg fascinerend. Veel van de kunst staat in het teken van het geloof. Daarom zal men veel boeddhabeelden aantreffen.

Geografie

Cambodja ligt in zuidoost Azië. Het land grenst aan de Golf van Thailand, tussen Thailand, Vietnam, and Laos.

Historie

Cambodja kan bogen op een prachtige, eeuwenoude Khmercultuur, maar is in deze eeuw vooral in het nieuws gekomen vanwege het oorlogsgeweld dat hier jarenlang heeft gewoed. Na de langdurige strijd tegen koloniale overheersing kwam van 1975-1979 het bloedige regime van de inheemse Rode Khemer aan een eind, gevolgd door een jarenlange burgeroorlog. Een guerrilla beweging het er voor gezorgd dat de burgeroorlog van 1978 tot 1993 heeft geduurd. Pas sinds 1993 is de rust enigszins weergekeerd met het herstel van het Cambodjaanse Koninkrijk. Tegenwoordig is Cambodja een redelijk stabiel land.

Klimaat

Cambodja heeft een tropisch klimaat, met een gemiddelde temperatuur van 30 graden. Het land heeft twee seizoenen, een regenseizoen en een droog seizoen. Het regenseizoen is van mei tot en met oktober. Het droge seizoen is van november tot en met april.

Economie

In Cambodja heeft de economie zo goed als stilgestaan, door de moeilijke jaren van de burgeroorlog ruim tien jaar geleden. Ongeveer driekwart van de bevolking doet aan zelfvoorzienende landbouw. De 74 procent die werkzaam is in de landbouw leeft vooral van rijst, kippen en runderen.

Populaire steden/gebieden

Populaire bezienswaardigheden in Cambodja zijn onder andere Angkor, Phnom Penh, Killing Fields, Tonlé Sap-meer en Sihanoukville.

Stranden

Zandstranden.

Natuur

Tientallen jaren geleden bestond Cambodja grotendeels uit bos. In de jaren zestig was dit nog 73%. Door de massale (illegale) houtkap in de afgelopen jaren, bestaat nu nog maar 52% van de oppervlakte uit regenwoud. In Cambodja groeien veel verschillende planten. Onder andere rubber, kapok, palm, kokosnoot en bananen. Deze planten worden allemaal commercieel benut. Daarnaast wordt er in het binnenland rijst, maïs, groente en fruit verbouwd. In Cambodja komen onder andere olifanten, hert-achtigen, wilde os, panters, beren en tijgers voor.

Cultuur

De Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh, bijna geheel ontvolkt tijdens het bewind van de Rode Kmer, is de laatste jaren aan een voorzichtig herstel begonnen. De meeste cultuurmonumenten hebben de vele verschrikkingen doorstaan. Bezienswaardige gebouwen en monumenten zijn: het Koninklijk Paleis met de zilveren Pagode, het Nationaal Museum, het Tutol Sleng Holocaust Museum (over de verschrikkingen van de Rode Khemer) en de Wat Ounalon-tempel.

Tradities en souvenirs

Op de verschillende markten en in diverse winkels vindt men veel verfijnde handwerkkunst zoals weven, het smeden van goud en zilver, keramiek en het maken van beelden in marmer, hout en steen. De Krama is een lange, smalle gecontroleerde zijde of katoenen doek, het is een traditioneel kledingstuk voor zowel mannen als vrouwen.

Lokale keuken

Net als in vele Aziatische landen, is het hoofdingrediënt van de Cambodjaanse keuken rijst. Meestal wordt de rijst gecombineerd met gedroogde, zoute vis, kip, rund of varkensvlees. Door Franse koloniale invloeden, eet men in Cambodja relatief veel brood. De Cambodjaanse keuken is te vergelijken met de Thaise keuken, maar dan minder pittig.

Classificatie accommodaties

Er is geen officieel classificatie systeem, maar in Phnom Penh zijn een beperkt aantal hotels van internationale standaard aanwezig.

Vervoer

De nationale luchtvaartmaatschappij is Royal air Cambodia. Camdbodja heeft twee internationale luchthavens, namelijk nabij Phnom-Penh en Siem Reap. In Cambodja zijn de wegen erg slecht, ze zitten vol gaten en kuilen. Het wordt sterk afgeraden om zelf te rijden. Binnenlandse vluchten kunnen een alternatief zijn. Met een taxi of motortaxi komt u makkelijk door de grote steden, aangeraden wordt de prijs van te voren af te spreken.

Grensformaliteiten

Een geldig paspoort en geldig retour- of doorreisticket is vereist. Het paspoort dient na vertrek uit Cambodja nog 6 maanden geldig te zijn. Daarnaast is een visum vereist voor een verblijf in Cambodja. Dit zal ter plaatse geregeld worden. De kosten zijn circa 20,- euro per persoon. Voor een visum dient u een pasfoto mee te nemen.

Prijsniveau

In Cambodja ligt het prijsniveau lager dan in Nederland. Echter is er nog wel een groot verschil met het platteland en de steden, op het platteland is alles nog goedkoper. Een fooi geven is niet verplicht maar wordt tegenwoordig wel steeds meer als gebruikelijk gezien. Het inkomen van veel mensen is laag en een fooi wordt dan ook op prijs gesteld. Bij de meeste hotel- en restaurant rekeningen wordt direct al 10% bedieningsgeld in rekening gebracht.

Gezondheid

Voor Cambodja zijn vaccinaties niet verplicht. Aangeraden worden vaccinaties tegen buiktyfus, DTP (difterie, tetanus, polio), malaria en Hepatitis A. Een gele koorts vaccinatie is verplicht als u uit een gele koorts gebied komt. Soms is een cholera verklaring nodig. Voor een persoonlijk advies en/of vanwege gewijzigde omstandigheden in het land is het aan te raden om tijdig contact op te nemen met GGD of huisarts. Het kraanwater is niet drinkbaar, aangeraden wordt om flessenwater te kopen.

Telecom en communicatie

Als u van Cambodja naar Nederland wilt bellen, toetst u 0031, daarna het netnummer zonder de 0, gevolgd door het abonneenummer. Het landnummer van Cambodja is 00855. Er zijn veel internetcafés in de grotere plaatsen en in de bekende toeristenoorden. Tevens bieden hotels vaak (gratis) toegang tot het internet aan.

{{mapsController.name}} op de kaart