Informatie over Canada

Populaire accommodaties

{{result.Accommodation.AccommodationType.Name}} {{result.Accommodation.Chain.Name}} {{result.Accommodation.Name}}
{{result.Accommodation.Place.Region.Country.Name}} {{result.Accommodation.Place.Region.Name}} {{result.Accommodation.Place.Name}}
v.a. {{result.PriceDetails.Price.Value | pytonFormattingDotCurrencyFormatter : result.PriceDetails.Price.Currency : {wholeEuros:true} }}
»

Goedkoopste accommodaties

{{result.Accommodation.AccommodationType.Name}} {{result.Accommodation.Chain.Name}} {{result.Accommodation.Name}}
{{result.Accommodation.Place.Region.Country.Name}} {{result.Accommodation.Place.Region.Name}} {{result.Accommodation.Place.Name}}
v.a. {{result.PriceDetails.Price.Value | pytonFormattingDotCurrencyFormatter : result.PriceDetails.Price.Currency : {wholeEuros:true} }}
»

Vakantie Canada

Canada is één van de grootste landen ter wereld en vooral natuurliefhebbers komen in dit geweldig grote land bijzonder aan hun trekken. Het noorden van Canada wordt geheel bedekt door toendra, terwijl de zuidelijke helft bestaat uit naaldwouden. In het gebied van de Great Lakes komen veel loofwouden voor, die beroemd zijn om hun prachtige herfstkleuren. De rivieren en meren vormen tezamen een van de grootste binnenwatergebieden ter wereld. De grootste rivier van Canada is Saint Lawrence, die de afwatering vormt van de Great Lakes en via een brede baai uitmondt in de Atlantische Oceaan.

Geografie

Canada ligt in het continent Noord-Amerika en vult meer dan de helft van de oppervlakte van dit continent. Canada ligt in het noorden van Noord-Amerika en door de enorme grootte grenst het zowel aan de Arctische, de Stille én de Atlantische Oceaan. In het westen grenst Canada aan Alaska en in het zuiden aan maar liefst twaalf staten van de VS. Canada zelf is niet opgedeeld in staten maar in provincies, waarvan Québec de grootste is.

Historie

De allereerste bewoners van Canada zijn naar men denkt meer dan twintigduizend jaar geleden van de Mongoolse steppes via de Beringzee vanuit Azië overgestoken. Ze leefden van de visvangst en de jacht op wild. In de oostelijke provincies leefden de Indianenstammen van de Cree, Stoney, Blackfoot, Assiniboine, Micmac en later ook Sioux indianen. In de provincie Yukon is zelfs bewijs gevonden van de Inuvialut-indianen, die vierduizend jaar geleden leefden. In Newfoundland kwamen duizend jaar geleden voor het eerst de Vikingen uit Scandinavië aan het Canadese land. De Italiaanse zeevaarder John Cabot belandde in 1497 op de kust van Newfoundland. Deze Italiaan in Engelse dienst kreeg echter niet de ontdekking van Canada op zijn naam, maar de Franse ontdekkingsreiziger Jacques Cartier. Deze Fransman ontdekte in 1534 de St. Lawrence baai en later ook de gelijknamige rivier. De Fransen waren ook de eerste die zich in Canada vestigden, onder leiding van Samuel de Champlain, en zij stichtten de Steden Québec in het jaar 1608 en Montréal in het jaar 1642. In het jaar 1663 werd Canada officieel tot Nieuw-Frankrijk omgedoopt. Aan het begin van de 18e eeuw drongen de Engelsen Canada binnen. Ze veroverden in 1710 Nova Scotia, dat toen nog in bezit was van de Fransen. Drie jaar later werd het definitief aan de Engelsen gegeven tijdens de Vrede van Utrecht. In 1763 hadden de Engelsen alle gebieden van de Fransen ingepikt, waaronder ook Québec. Wel mochten de Fransen hun eigen taal en gewoonten handhaven. Met deze stappen namen de Britten langzaamaan de macht in heel Canada over, mede door de Amerikaanse revolutie, waardoor de Britse kolonisten van de Verenigde Staten naar Canada vluchtten. Sir Alexander Mackenzie kwam als eerste bij de westkust van Canada in het jaar 1793. De verschillende provincies waar Canada uit bestaat werden gesticht in de 18e eeuw door de Engelsen en Fransen, en dat leidde op 1 juli 1867 tot de Confederatie van de British North American. Elke provincie kreeg een zelfstandig bestuur, maar de absolute macht lag nog steeds in Britse koninkrijk. In 1931 kreeg Canada zelfbestuur in het Britse Gemenebest. In 1982 kreeg het land een eigen grondwet, de Canada Bill, en ging als onafhankelijk Canada verder.

Klimaat

In het binnenland van Canada kan het in de zomer behoorlijk warm worden, behalve in de bergen natuurlijk. Aan de westkust van Canada valt de meeste neerslag. Terwijl het in de winter ook extreem koud wordt in de binnenlanden en het noorden van Canada. Aan sneeuw is er in Canada dan ook geen gebrek.

Economie

In Canada is de dienstensector verreweg de belangrijkste sector. Daarnaast zijn bosbouw, mijnbouw en visserij ook belangrijke inkomstenbronnen.

Populaire steden/gebieden

Populaire gebieden zijn: Nova Scotia, Vancouver Island, Rocky Mountains en British Columbia. Bekende steden zijn onder andere Toronto, Ontario, Montréal en Vancouver, Niagara Falls en Ottawa.

Stranden

Canada heeft diverse soorten stranden, waaronder (witte) zandstranden, baaien, inhammen en rotsenstranden.

Natuur

Het noorden van Canada wordt geheel bedekt door toendra, terwijl de zuidelijke helft bestaat uit naaldwouden. In het gebied van de Great Lakes komen veel loofwouden voor, die beroemd zijn om hun prachtige herfstkleuren. De rivieren en meren vormen tezamen een van de grootste binnenwatergebieden ter wereld. De grootste rivier van Canada is Saint Lawrence, die de afwatering vormt van de Great Lakes en via een brede baai uitmondt in de Atlantische Oceaan.

Cultuur

De oorspronkelijke bewoners heel Noord-Amerika en dus ook van Canada zijn de indianen. Zij hebben Canada genoemd naar het indiaanse woord Kanata dat vestigingsplaats betekent. De indianen in Canada leven momenteel voornamelijk in het Yukon Territory en de provincies Ontario, British Colombia, Saskatchewan en Manitoba. De indianen zijn onder te verdelen in twee aparte groepen: de landbouwers en de jagers. Nu leven er in Canada ongeveer 32 miljoen mensen. De meeste Canadezen hebben zich gevestigd langs de zuidgrens die ten opzichte van de rest van het land warm aandoet. 80 procent van de inwoners woont binnen 200 kilometer van de Verenigde Staten. Van de 32 miljoen inwoners van Canada is meer dan 90 procent immigrant of een nakomeling van een immigrant. Hierdoor kent Canada een enorme smeltkroes van culturen. De Britten met 25 procent en de Fransen met 24 procent vormen de grootste groep aan immigranten. Samen vormen zij al bijna de helft van alle inwoners van Canada. Dit is dan ook goed te merken aan de Canadese cultuur en leefregels. Naast Britten en Fransen, leven er in Canada ook relatief veel Italianen, Duitsers en Nederlanders. Zij vormen bij elkaar zo'n 10 procent van de bevolking. De Nederlanders zijn zich er voornamelijk na de tweede Wereld Oorlog gaan vestigen. Het zijn dus met name Europeanen die zich in Canada hebben gevestigd. Heden ten dagen is de toestroom van Europeanen naar Canada redelijk stabiel te noemen en beginnen steeds meer Aziaten naar het land te emigreren.

Tradities en souvenirs

De Canadese cultuur komt voort uit de tradities van de oorspronkelijke bewoners, de indianen. Een bijzondere kunstvorm is die van de Inuït in het noorden, voornamelijk stenen en benen sculpturen en houtsnijwerk. Vroeger worstelden de Canadezen met hun culturele identiteit, met name door de dominante invloed van de zuiderburen uit de Verenigde Staten. In de laatste drie decennia heeft dit ongemakkelijke gevoel enkele grote schrijvers voortgebracht zoals Margaret Atwood, Alice Munro en Douglas Coupland. Enkele beroemde Canadese artiesten zijn Leonard Cohen, Neil Young en meer recentelijk Celine Dion en Alanis Morissette.

Lokale keuken

De Canadese keuken lijkt veel op die van de Europese. Er zijn eenvoudige zelfbedieningsrestaurants, fast-food restaurants en dure specialiteiten restaurants. In Québec staat de Franse keuken voorop. Alcoholische dranken zijn alleen te koop in winkels die daarvoor een vergunning hebben. De minimum leeftijd om alcohol te mogen drinken is 18 jaar en in sommige provincies 19 jaar.

Classificatie accommodaties

Canada hanteert het standaard classificatiesysteem. Alle hotels worden aangeduid met sterren tussen de 1 en de 5.

Vervoer

De nationale luchtvaartmaatschappij is Air Canada. Het snelst reist u binnen Canada met het vliegtuig. Er zijn volop binnenlandse vliegreizen te boeken. Air Canada, Air Transat en Westjet verzorgen de meeste van deze vluchten. Een andere optie waar u het land goed mee kunt bereizen is per trein. U reist dan met Via Rail, de grootste verbindingslijn loopt tussen Toronto en Vancouver, daar doet u drie dagen over. Verder zijn er ook enkele kleinere treintrajecten die de lokale plaatsen in verbinding stellen. Canada heeft een zeer prachtig en uitgebreid wegennet. Met een huurauto kunt u deze wegen en de prachtige natuur bezoeken.

Grensformaliteiten

Als u naar Canada reist, heeft u een paspoort nodig die gedurende uw verblijf geldig is. Een visum is enkel verplicht bij verblijf van langer dan 6 maanden.

Prijsniveau

Het prijsniveau van Canada ligt gelijk aan dat van Nederland. In restaurants wordt doorgaans een fooi gegeven van 10 à 15%.

Gezondheid

De gezondheidszorg in Canada is uitstekend maar duur. Rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Bij eventuele opname in een ziekenhuis is het verstandig meteen contact op te nemen met uw verzekeringsmaatschappij, zodat zij voor de betaling kunnen zorgen. Vaccinaties zijn niet verplicht. Het kraanwater is niet drinkbaar.

Telecom en communicatie

U kunt vanuit Canada gewoon met uw mobiele telefoon naar Nederland bellen. Ook zijn er in alle accommodaties telefoons beschikbaar. Als u van Canada naar Nederland wilt bellen, toetst u 0031, daarna het netnummer zonder de 0, gevolgd door het abonneenummer. Het landnummer van Canada is 001. Er zijn internetcafés in de grotere plaatsen. Tevens bieden hotels vaak (gratis) toegang tot het internet aan.

{{mapsController.name}} op de kaart