Informatie over Costa Rica

Goedkoopste accommodaties

{{result.Accommodation.AccommodationType.Name}} {{result.Accommodation.Chain.Name}} {{result.Accommodation.Name}}
{{result.Accommodation.Place.Region.Country.Name}} {{result.Accommodation.Place.Region.Name}} {{result.Accommodation.Place.Name}}
v.a. {{result.PriceDetails.Price.Value | pytonFormattingDotCurrencyFormatter : result.PriceDetails.Price.Currency : {wholeEuros:true} }}
»

Vakantie Costa Rica

Costa Rica betekent letterlijk de rijke kust en is een van de weinige landen dat geen leger kent. Het is een klein en politiek stabiel land, waardoor het gemakkelijk te bereizen is. Costa Rica is echt een natuurland en een bezoek aan één van de vele natuurparken is dan ook een must. Regenwouden, mysterieuze nevelwouden, actieve vulkanen, mangrovebossen en het hooggebergte: genoeg keus voor de natuurliefhebber! 15% van het land is door de Ticos (zoals de bewoners worden genoemd) tot Nationaal Park verklaard. Het zijn echter niet alleen de nationale parken die een bezoekje waard zijn, ook de stranden van Costa Rica zijn de moeite. Het land grenst zowel aan de Stille Oceaan als aan de Caribische zee en biedt tropische palmstranden en koraalriffen. De stille oceaan is in trek bij golfsurfers. De hoofdstad San José ligt op 1170 meter hoogte in de vruchtbare Centrale Vallei, de Meseta Central. De stad wordt omringd door hoge bergen en vulkanen. De luchthaven ligt op 18 kilometer van de stad. Van alle Ticos woont en werkt 70% in de omgeving van San José. De stad wordt gekenmerkt door veel drukte en kent nauwelijks bezienswaardigheden of opmerkelijke historische feiten. De stad is aangelegd in de vorm van een schaakbord, waarbij de Avenida Central en de Calle Central het middelpunt zijn. Zodra u de stad verlaat wordt u omgegeven door vulkanen met op de hellingen de vele koffieplantages en bananenplanten.

Geografie

Costa Rica ligt in het zuidelijke deel van Midden-Amerika, in het noorden grenzend aan Nicaragua en in het zuidoosten aan Panama. De oostkust grenst aan de Caribische Zee en de westkust aan de Grote Oceaan.

Historie

Voor de komst van de Europeanen werd Costa Rica bevolkt door indianen. In de 16e eeuw werd Costa Rica door de Spanjaarden veroverd. Begin 19e eeuw is het twee jaar lang een deel van het onafhankelijke Mexicaanse Rijk geweest, waarna het met andere Centraal-Amerikaanse landen afscheidde om de Verenigde Staten van Centraal-Amerika te vormen. In 1899 vonden de eerste echte democratische verkiezingen plaats. In tegenstelling tot de buurlanden is Costa Rica weinig door geweld geteisterd.

Klimaat

In de provincie Guanacaste is het klimaat veel droger dan in de rest van Costa Ricirca. Aan de Caribische Kust is het het hele jaar vochtig. Costa Rica heeft een tropisch tot subtropisch klimaat, met een droog seizoen (december tot en met april) en een nat seizoen (mei tot en met november). Het Caribische kustgebied is het gehele jaar regenachtig. Het hele jaar door ligt de temperatuur in Costa Rica tussen 21 en 27°C. Op hoogte is een dunne trui handig (afkoeling naar circa 15-18 °C).

Economie

De belangrijkste inkomstenbronnen zijn toerisme, landbouwproducten (bananen en koffie) en elektronica.

Populaire steden/gebieden

San José, La Fortuna de San Carlos, Tortuga, San Pedro, Heredia, Manuel Antonio ,La Fortuna, Nationaal Park Tortuguero, Rincón de la Vieja, Nationaal Park Corcovado

Stranden

Costa Rica heeft diverse type stranden waaronder (fijne) zandstranden, rotsstranden en palmenstranden.

Natuur

Door de grote landschappelijke diversiteit is er een grote rijkdom aan flora en fauna. Er groeien circa 9000 verschillende plantensoorten, waaronder diverse soorten orchideeën. De tropische regenwouden liggen in de lagere (kust)gebieden. Sommige bomen kunnen er wel meer dan 50 meter hoog worden. Op een grotere hoogte van 1500 meter maken de regenwouden plaats voor de nevelwouden. Het is hier aanmerkelijk koeler en vaak zijn deze bossen in wolken gehuld. In de gebieden waar de bossen nog grotendeels intact zijn, bevinden zich veel nationale parken. Circa 15% van de totale oppervlakte van het land is uitgeroepen tot nationaal park. In totaal zijn er circa 30 nationale parken; maar liefst 450 milieuorganisaties houden hier toezicht op. Het circa 682 hectare grote nationaal park Manuel Antonio is klein vergeleken met de overige parken van Costa Rica, maar is wel het drukst bezocht. Langs de zuidrand zijn nog andere fraaie nationale parken, zoals het uitgestrekte regenwoud Corcavado met enorme bomen, op het schiereiland Osa. De dieren variëren van slinger- en doodshoofdaapjes en kolibries tot kaaimannen, grote hagedissen en zeeschildpadden. Tortuguero is een geliefde plek waar de zeeschildpadden hun eieren leggen op het strand. Tevens is dit een favoriete excursiebestemming.

Cultuur

In tegenstelling tot de rijke natuur heeft Costa Rica een arme cultuur. De Indiaanse cultuur waar in omliggende landen veel van is overgebleven, is in Costa Rica vernietigd door de Spanjaarden. Uit de pre-Columbiaanse cultuur zijn slecht enkele voorwerpen overgebleven die in musea te bezichtigen zijn. De meeste musea zijn in de hoofdstad San José. Qua architectuur zijn er in Liberia nog enkele straatjes en gebouwen waar de Spaanse invloeden te herkennen zijn. Zowel de cultuur als de architectuur is echter beïnvloed door de Verenigde Staten.

Tradities en souvenirs

In Costa Rica worden bijzondere handgemaakte houtsnijwerken en sieraden gemaakt. Keramiek en papier van bananenbladeren zijn ook zeer gangbare souvenirs. Verder staat het land bekend om zijn koffie en lederen schommelstoelen.

Lokale keuken

Naast het uitgebreide aanbod aan tropische vruchten, groenten en verse vis, schelp- en schaaldieren kent Costa Rica een rijke variatie aan rijst- en bonenschotels. Het typische ontbijt is Gallo Pinto. Dit is een combinatie van witte rijst en gekruide zwarte bonen, soms aangevuld met een gebakken ei en een beetje room. Casado kom je overal in het land tegen. Dit is een voedzame schotel met rijst, bonen, vlees of vis en een salade van wortels en kool met gebakken banaan. Ceviche is een voorgerecht met rauwe vis gemarineerd in citroensap en peterselie. Overige typische gerechten zijn runderstoofschotel, kip met rijst, gebakken garnalen, maistortillas of soep.

Classificatie accommodaties

Er is een officieel classificatiesysteem. Er is een systeem voor hotels in sterren (maximaal 5). Voor appartementen en bungalows is geen eenduidig classificatiesysteem.

Vervoer

De nationale luchtvaartmaatschappij is SANSA en Travelair. Sinds 1991 rijden er geen treinen meer in Costa Rica. De spoorlijnen werden in dat jaar ernstig beschadigd door een aardbeving. Tussen de grote plaatsen zijn echter goede en regelmatige busverbindingen. Er wordt rechts gereden. De hoofdwegen zijn vrij goed onderhouden, de overige wegen vaak minder goed, met vooral in het regenseizoen grote gaten in het wegdek. In de hoofdstad is het verkeer zeer hectisch met smalle wegen en veelal eenrichtingsverkeer. Het land is geschikt om een auto te huren.

Grensformaliteiten

Een geldig paspoort, visum en geldig retour- of doorreisticket is vereist. Het paspoort moet bij terugkomst in Nederland nog 6 maanden geldig zijn. Bij een verblijf korter dan 90 dagen is een visum niet nodig. De vertrekbelasting bedraagt 17,- US Dollars per persoon.

Prijsniveau

Het gemiddeld prijsniveau van het land is hetzelfde als in Nederland. Hotels en restaurants berekenen 13% BTW op de rekening. Tevens berekenen de hotels 3% toeristenbelasting. In de restaurants wordt standaard 10% bedieningsgeld bij de rekening opgeteld. Het is gebruikelijk toch nog iets meer te geven.

Gezondheid

Vaccinaties worden alleen aangeraden voor de Caribische Kust en ten noorden van de provincie San José. Vaccinaties zijn niet verplicht. Aangeraden worden vaccinaties tegen dtp (difterie, tetanus, polio), hepatitis A en malaria. Voor een persoonlijk advies en/of vanwege gewijzigde omstandigheden in het land is het aan te raden om tijdig contact op te nemen met GGD of huisarts. Malaria komt voor in sommige delen van het land. Het kraanwater is drinkbaar maar aangeraden wordt om flessen drinkwater te kopen. Het water uit de kraan in de omgeving van de hoofdstad San José is van goede kwaliteit. Voor de kustgebieden is het water van minder goede kwaliteit en wordt aangeraden mineraalwater te drinken.

Telecom en communicatie

Mobiel bellen met een Nederlandse telefoon is mogelijk (triband). Collect call bellen is mogelijk (0800 031 11 11). Als u van Costa Rica naar Nederland wilt bellen, toetst u 0031, daarna het netnummer zonder de 0, gevolgd door het abonneenummer. Het landnummer van Costa Rica is 00506. Internetten kan redelijk goedkoop (een paar dollar) in de grote steden in de internetcafés. Vaak kan er in hotels ook gebruik worden gemaakt van internet.

{{mapsController.name}} op de kaart