checkLaagste prijsgarantie
checkBeste online reisbureau
Terug naar het blogoverzicht
16 februari 2016

10 tips voor een stedentrip Rome

Gisteren ben ik terug gekomen van een vierdaagse stedentrip naar Rome. Wat een mooie stad is dit! In dit artikel geef ik 10 tips voor een stedentrip naar het prachtige Rome.

Tip 1: Pantheon
Het Pantheon is één van mijn favoriete plekjes in Rome.  De kerk, maar zeker ook het kleine sfeervolle plein met haar restaurantjes en fontein zijn zowel overdag als in de avond heerlijk om rond te lopen. Het is zo mooi om elke keer weer het Pantheon binnen te lopen en te zien hoe het licht vanaf een rond gat de kerk invalt. Dit mag je echt niet missen tijdens je bezoek aan Rome.

DSC_1068 (2)

Tip 2: Vaticaanstad
Vaticaanstad is een klein staatje in Rome en ook zeker de moeite waard om te bezoeken. Het is zelfs het kleinste staatje van de wereld en wordt geregeerd door de Paus.  Het bekendste gebouw is de Sint-Pieterskerk. Deze prachtige kerk is gratis te bezoeken. Zorg wel dat je vroeg in de ochtend gaat, anders heb je kans om in een hele lange rij terecht te komen op het grote ronde plein. Trust me, ik heb er ook een uur ingestaan en dat was niet eens in het hoogseizoen. Het is geopend vanaf 07:00 uur en sluit om 18:00 uur.

De Sixtijnse Kapel is één van de populairste bezienswaardigheden in het Vaticaan met de beroemde plafondschildering van Michelangelo Buonarroti. De enorme koepel van de Sint-Pietersbasiliek – wat overigens ook een creatie is van Michelangelo – is een aanrader om te bezoeken. Deze is bereikbaar via een lang trap of via een lift, maar vanaf daaruit moet je nog 323 treden beklimmen om te kunnen genieten van één va de mooiste uitzichten over Rome. De kosten hiervan bedragen € 6,00 als je de weg naar boven met de hele trap aflegt en € 8,00 als  je voor een deel van de afstand de lift neemt

Een kleine tip als je te voet naar Vaticaanstad gaat. Loop langs het water via de Engelenbrug (Ponte Sant’Angelo) naar Vaticaanstad.  Deze brug over de Tiber is ontzettend mooi. Aan beide zijden van de brug staan tien engelenbeelden. Vanaf de brug heb je ook een mooi uitzicht op de Sint-Pietersbasiliek.

DSC_0725

Tip 3: Colosseum
Het Colosseum is natuurlijk niet te missen. Het is het beeldmerk van Rome en één van de indrukwekkendste gebouwen van de stad. Het is het grootste amfitheater van het Romeinse Rijk dat meer dan 70.000 toeschouwers kon herbergen. Er werden onder andere gevechten georganiseerd tussen gladiatoren en wilde dieren.  Heel indrukwekkend om daaraan terug te denken als je in het Colosseum staat.  Maar ook als je niet in het Colosseum staat, is het even bijzonder om het gebouw van de buitenkant te bekijken en er een rondje om heen te lopen.

DSC_0401

Tip 4: IJs eten bij Della Palma
IJs eten mag uiteraard niet ontbreken tijdens een stedentrip Rome. Het lekkerste ijs heb ik gegeten bij Della Palma. Hier heb je zoveel verschillende smaken! De ijszaak ligt in de buurt van het Pantheon. Als je met je rug naar het Pantheon staat, is het de rechterstraat tegenover je.  Echt een aanrader!

DSC_5015

Tip 5: Forum Romanum
Vroeger was het Forum Romanum het centrum van Rome. Tegenwoordig bestaat het uit ruïnes van triomfbogen, tempels en basilieken.  Het is ontzettend mooi om hier doorheen te wandelen. Een kleine tip is om van tevoren al een kaart of een boekje te kopen (verkrijgbaar bij bijna alle souvenirwinkeltjes in de stad) van het Forum Romanum. Deze boekjes laten precies laten zien hoe het er vroeger uit zag en hoe het er tegenwoordig uitziet. Je leest alles over de ruïnes en zo weet je meer over het Forum Romanum als je er door heen loopt.

CSC_5388

Tip 6: Trevi Fontein
De beroemdste en grootste fontein van Rome is natuurlijk de Trevi Fontein. Een must see als je in Rome bent. Het gebruik is om over je schouder een muntje in het water te gooien. Wie dat doet zal ooit terugkeren in Rome. Blijkbaar werkt het, want ik heb dit al twee keer gedaan en ben afgelopen weekend alweer terug gekeerd voor de derde keer! Het is ongelofelijk hoeveel muntjes er in de Trevi Fontein liggen. Waar blijven al die munten? Nou, deze munten worden na een tijd verzameld door de gemeente Rome en vervolgens aan een goed doel geschonken.

DSC_5669.JPG

Tip 7: La Bocca della Verita
La Bocca della Verita staat bekend als de Mond der Waarheid. Het is een gebeeldhouwde afbeelding van een menselijk hoofd op een marmeren schijf die stamt uit de Romeinse oudheid. Het wordt gezien als een leugendetector. De legende vertelt dat als je je hand hierin steekt en een leugen verteld, je je hand kwijt bent. Tegenwoordig is het een toeristische attracties waarvoor vaak lange rijen staan om een foto te maken met de Mond der Waarheid. Dus als je durft? Steek dan zeker ook een keer je hand in zijn mond.

DSC_4673

Tip 8: Piazza Navona
Piazza Navona is één van de bekendste pleinen van Rome. Naast fonteinen, paleizen en kerken zijn er ook verschillende restaurantjes en café’s. Ook is het plein erg in trek bij kunstenaars. Je ziet veel mensen op het plein zitten die de fonteinen na schilderen.

DSC_5070

Tip 9: Sleutelgat
Boven op de Aventijn ligt het plein: Piazza dei Cavalieri di Malta. Vanaf dit punt heb je een ongelofelijk mooi uitzicht. Je moet er even de Aventijn voor beklimmen, maar zodra je door een sleutelgat kijkt, krijg je als beloning één van de mooiste uitzichten op Sint-Pieter!

DSC_4751

Tip 10: Via Appia
De Via Appia is één van de belangrijkste oude Romeinse wegen. De weg werd aangelegd om een snelle troepenverplaatsing mogelijk te maken.  Er zijn verschillende oude kerken en catacomben die je kunt bezoeken langs de weg, maar het is ook leuk om een stuk over deze weg te wandelen als je tijdens je stedentrip ook op zoek bent naar een beetje natuur. Het is ook mogelijk om Via Appia per fiets te ontdekken. Deze kunnen gehuurd worden aan het beginpunt van de weg. Erg leuk om te doen!

DSC_0996

Uiteraard zijn er nog zoveel meer mooie plekken in Rome zoals de Spaanse TrappenTiber eiland en de Palatijn, maar dit zijn enkel mijn persoonlijke aanraders voor een stedentrip naar Rome.

Signature

Sharona is gastblogger bij Tjingo. In haar vrije tijd reist ze heel de wereld over en deelt ze haar passie voor reizen, schrijven en fotografie op haar reisblog There She Goes