Informatie over China

Goedkoopste accommodaties

{{result.Accommodation.AccommodationType.Name}} {{result.Accommodation.Chain.Name}} {{result.Accommodation.Name}}
{{result.Accommodation.Place.Region.Country.Name}} {{result.Accommodation.Place.Region.Name}} {{result.Accommodation.Place.Name}}
v.a. {{result.PriceDetails.Price.Value | pytonFormattingDotCurrencyFormatter : result.PriceDetails.Price.Currency : {wholeEuros:true} }}
»

Vakantie China

De officiële naam van China is Zhonghua Renmin Gongheguo. China beslaat een landoppervlak van ruim 9,5 miljoen vierkante kilometer (circa 260 keer Nederland). China is een van de grootste landen ter wereld. In China wonen 1,3 miljard mensen (bijna een kwart van de wereldbevolking). Millennia lang was het een keizerrijk. Uit deze tijd stamt de Chinese muur. China en zijn eeuwenoude cultuur oefent op velen een magische aantrekkingskracht uit. Het land stelde zijn grenzen in de zeventiger jaren voor toerisme open en verheugde zich in het volgende decennium in een zeer sterk stijgende belangstelling, ook vanuit Nederland. Het aantal Nederlanders dat naar China reist, neem jaarlijks snel toe.

Geografie

China ligt in Oost-Azië en heeft 14 buurlanden. China heeft een kustlijn van 6400 kilometer die grenst aan de Gele Zee, de Oost-Chinese Zee en de Zuid-Chinese Zee. China is in het oosten begrensd door Rusland en Noord-Korea, in het noorden door Rusland en Mongolië, in het westen door Tadzjikistan, Kirgizië, Kazakstan, Pakistan en Afghanistan, en in het zuiden door India, Nepal, Bhutan, Myanmar, Laos en Vietnam.

Historie

De geschiedenis van China wordt ingedeeld naar keizerlijke dynastieën die het land regeerden gedurende een periode van bijna 4000 jaar. China is sinds 1949 een volkrepubliek, waarin de communistische partij de touwtjes strak in handen heeft. China is momenteel hard bezig van een communistisch keizerrijk naar een kapitalistisch land over te stappen. Aan de Zuidkust van China ligt Hongkong. Hongkong was tot 1997 een Britse Kroon kolonie. Sinds 1 juli 1997 maakt deze deel uit van de Volkrepubliek China.

Klimaat

China is zo groot dat er veel verschillen in klimaat zijn. Noord-China heeft een landklimaat met warme zomers en koude winters. Het noorden van China is algemeen droger dan het midden en het zuiden van het land. Zuid-China is warm en vochtig. De zomermoesson brengt veel regen. De winters zijn zacht. Tibet ligt op een hoogte van 3500 tot 5500 meter. De lucht is er ijl en wolkeloos. ’s Winters heerst er een toendraklimaat en ’s zomers is het er warm en vochtig in de rivierdalen. West-China is bergachtig en droog, wat veroorzaak wordt door een woestijnklimaat.

Economie

De belangrijkste sectoren van China zijn: landbouw, industrie en diensten.

Populaire steden/gebieden

China heeft enorm uitlopende bijzondere bezienswaardigheden, gebieden en steden. Een aantal op een rij: de Chinese hoofdstad Beijing (Peking, ruim 9 miljoen inwoners), De Chinese muur, Xi’an, Shanghai, Tibet in de Himalaya, Lhasa, Xigaze, Jiuzhaigou, Guilin, Guangzhou, Macau, Hongkong en Victoria. Hongkong en Macau hebben conform de ‘one country, two systems’ formule de status van ‘Speciale Administratieve Regio’ van de Volksrepubliek China. China bezit tevens een groot aandeel van de Werelderfgoedlijst. Het werelderfgoed van UNESCO bestaat uit totaal 878 monumenten waarvan er 37 in China zijn.

Stranden

Witte zandstranden.

Natuur

De natuur van China is heel divers, zo zijn er steppen, woestijnen, bossen en bergen. In het oosten grenst China aan verschillende zeeën. In het zuiden bevinden zich enorme bergketens en een dicht tropisch regenwoud. Het westen van China heeft hoge plateaus en bergketens en in het noorden uitgestrekte woestijnen en de wouden van Siberië. Het Himalaya gebergte in het oosten van China strekt zich 5000 kilometer langs de zuidgrens van Tibet uit. De Mount Everest in Tibet is de hoogste berg ter wereld (8848 meter). De kustlijn van China bedraagt 18.000 kilometer met mooie stranden en kusten.

Cultuur

De Chinezen zijn trots op hun cultuur, al kijken ze soms ook wel eens naar andere landen om te zoeken naar een vooruitgangsmodel. China heeft een grote verscheidenheid aan culturen en volkeren, zowel in het verleden als in het heden. In China leven 56 verschillende etnische groeperingen. De grootste etnische groep, met een grote onderlinge verscheidenheid, zijn de Han-Chinezen. China kent daarentegen veel minderheidsvolken, waaronder Mongolen, Zhuang, Manchu, Oeigoeren en Tibetanen. De inwoners van China hebben bijzondere karaktereigenschappen, zoals voordringen, slurpen en boeren bij het eten. De belangrijkste godsdiensten van China zijn het Taoïsme en het Boeddhisme. Respect is erg belangrijk in China. In de Chinese cultuur zijn mannelijke nageslachten belangrijker dan vrouwelijke, omdat mannen de familieachternaam houden en erfenissen kunnen krijgen. Alleen in de Volksrepubliek China is er het één-kindpolitiek.

Tradities en souvenirs

Een van de belangrijkste tradities voor het Chinese volk is het Chinees Nieuwjaar (lentefeest). De bevolking celebreert het Chinees Nieuwjaar met tradities zoals de leeuwendans en dansende draken. Typisch Chinese souvenirs zijn: zachte zijde, jaden beelden, decoratief houtsnijwerk, prachtige handgemaakte Chinese voorwerpen en thee.

Lokale keuken

De keuken van China is vaak eenvoudig met veel rijst en mie. Zoals in de Nederlandse restaurants bestaan de gerechten uit groente, kip, vlees, eieren, vis, saus en soep. Bij de maaltijd wordt rijstwijn gedronken. Onmisbaar in de Chinese keuken zijn: olie, sojasaus, azijn, verse knoflook en gember, sjalotjes, prei en bieslook. Thee wordt aan het begin en einde van de maaltijd geserveerd. De restaurants in China zijn goed met verschillende soorten keukens zoals: de Mongolische, Sichuan, Cantonese, Shanghai en de Beijing keuken. In China wordt met stokjes gegeten.

Classificatie accommodaties

China heeft geen officieel classificatiesysteem.

Vervoer

China heeft meerdere nationale luchtvaartmaatschappijen. De drie grootste luchtvaartmaatschappijen zijn China Air, China Eastern en China Southern. Deze zijn samen goed voor 80 procent van alle vluchten. China telt in totaal 142 luchthavens en in 2010 zullen er naar verwachting 199 luchthavens zijn. In het personenvervoer heeft het spoor een groot aandeel. Het spoor in China is overvol en modernisering is van groot belang. Een nieuwe hogesnelheidslijn tussen Beijing en Kowloon wordt medio 2008 geopend en in 2010 is de opening van zestien andere hogesnelheidslijnen gepland. Het merendeel van de steden in China is aangesloten op het wegennetwerk.

Grensformaliteiten

Een geldig paspoort en geldig retour- of doorreisticket is vereist. Het paspoort dient na het verblijf nog 6 maanden geldig te zijn. Tevens heeft u een visum nodig.

Prijsniveau

Het prijsniveau in China is lager dan in Nederland. Het oosten van China is duurder dan het westen. Fooien worden in China steeds gebruikelijker. Op sommige plaatsen mag geen fooi gegeven worden. Die persoon draagt dan een herkenning met 'no tip'. Fooien onder de 1 Yuan worden als een belediging ervaren. In taxi’s en restaurants is het niet gebruikelijk om een fooi te geven. Hotelpersoneel, kamermeisjes, gidsen, chauffeurs en kofferdragers kunt u een fooi geven (10-15 Yuan).

Gezondheid

Aangeraden worden vaccinaties tegen buiktyfus, dtp, hepatitis A (difterie, tetanus, polio) en eventuele Malaria. Voor een persoonlijk advies en/of vanwege gewijzigde omstandigheden in het land is het aan te raden om tijdig contact op te nemen met GGD of huisarts. Het kraanwater is niet drinkbaar. De meest voorkomende kwaal in China is diarree.

Telecom en communicatie

Mobiel bellen met een Nederlandse telefoon is mogelijk (dualband). Als u van China naar Nederland wilt bellen, toetst u 0031, daarna het netnummer zonder de 0, gevolgd door het abonneenummer. Het landnummer van China is 0086. Er zijn internetcafés in de grotere plaatsen. Tevens bieden hotels vaak (gratis) toegang tot het internet aan.

{{mapsController.name}} op de kaart