Koning Willem-Alexander heeft dinsdagmorgen telefonisch uitvoerig gesproken met Frank Oostdam, voorzitter van de ANVR. Zo bespraken zij de problematiek rondom het repatriëren van gestrande Nederlandse reizigers waar de reissector nu mee te maken heeft. Ook lichtte Oostdam de gevolgen van de coronacrisis voor de sector toe.
In het gesprek vertelde Oostdam aan Koning Willem-Alexander dat de zwaar getroffen ANVR-reissector die reizen verzorgt naar het buitenland, er alles aan doet om de duizenden gestrande (pakket)reizigers terug te halen naar Nederland. Bij de ANVR zijn zo’n 300 reisorganisaties en 1000 reisbureaus aangesloten en werken ca. 24.000 medewerkers.
Zoveel mogelijk gestrande Nederlanders terughalen van Europese en intercontinentale bestemmingen is alleen mogelijk door de gezamenlijke inspanningen van Buitenlandse Zaken, het Verbond van Verzekeraars, de alarmcentrales, SGR, de Nederlandse airlines KLM, Transavia, Corendon en TUI, en ANVR. De Koning bracht vorige week een bezoek aan het 24/7-contactcenter van Buitenlandse Zaken en is goed op de hoogte van de situatie. De Koning werd door Oostdam ook geïnformeerd over de recent gelanceerde Coronavoucher, een initiatief van garantiefonds SGR en ANVR, en ondersteund door het Ministerie van Economische Zaken en ACM.
“De hartverwarmende belangstelling van de Koning voor onze zwaar getroffen sector verraste mij in positieve zin, omdat in deze dagen veel branches, net als wij, kampen met enorme omzetdalingen”, aldus Oostdam. “Onze reisondernemers, die ondanks weinig tot geen boekingen dag en nacht in touw zijn om Nederlanders om te boeken, te annuleren en te repatriëren, maken dan ook graag gebruik van de overheidsmaatregelen die inmiddels zijn geboden. Maar wij hopen – om deze crisis het hoofd te kunnen bieden – dat de reissector mag rekenen op meer financiële steun.”