checkLaagste prijsgarantie
checkBeste online reisbureau
Terug naar het nieuwsoverzicht
08 augustus 2020

Laatste corona-update: 23-11-2020

Vanwege COVID-19 zijn er verschillende maatregelen getroffen om uw reis zo veilig mogelijk te laten verlopen. In verband met de nieuwe maatregelen, zal de vakantie anders zijn, dan u gewend bent. Om u zo goed mogelijk voor te bereiden op uw vakantie, hebben wij de belangrijkste maatregelen voor u op een rij gezet op deze pagina.

Let op! Gezien de maatregelen per dag of zelfs per uur kunnen wijzigen, adviseren wij u om een week, 72 uur, 48 uur en 24 uur voor vertrek deze pagina te raadplegen. Wanneer er updates zijn, dan zal deze pagina ook aangepast worden. U bent zelf verantwoordelijk voor het inwinnen van de juiste informatie in maatregelen en het hebben van de (extra) benodigde reisdocumenten. 

We vragen u deze pagina volledig en aandachtig door te nemen. Mocht u vragen hebben of zijn er onduidelijkheden, neem dan contact op met één van onze reisspecialisten.

Deze pagina geeft meer informatie over de volgende onderwerpen:

 • Reisadvies

 • Maatregelen ter plaatse

 • Gebruik mondkapje

 • Health Screening Form
   

 • PCR Test verplicht voor Aruba, Bonaire, Curaçao, Madeira en Cyprus.
  Reis geboekt naar de Canarische Eilanden? Dan is een PCR Test verplicht
  Per 17-08-2020 ook verplicht voor Griekenland alleen voor de Belgische nationaliteit.
  Woonachtig in een code oranje/ rood gebied, dan is een PCR Test conform de Duitse overheid ook verplicht in Duitsland. 

   

 • VERPLICHT invulformulier Griekenland
   

 • VERPLICHT invulformulier Spanje
   

 • VERPLICHT invulformulier België
   

 • VERPLICHT invulformulier Sardinië, Sicilië en Puglia

 Reisadvies

Wanneer het reisadvies wijzigt en uw reis zal hierdoor geen doorgang vinden, dan neemt één van onze

reisspecialisten contact met u op. U dient er rekening mee te houden dat er op volgorde van vertrekdatum gewerkt zal worden.

Voor de meest actuele reisadviezen kunt u de website Nederland Werelwijd Wijs op Reis (https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen) raadplegen. Daarnaast is de informatie vanuit de touroperator/ leverancier ook van toepassing.

  

Maatregelen ter plaatse

De maatregelen ter plaatse worden zo up-to-date mogelijk gehouden, dagelijks of zelfs meerdere keren per dag worden deze geactualiseerd. Veel maatregelen komen overeen met Nederland, echter is er in sommige landen een afstand van 2 meter van toepassing in plaats van de 1,5 meter. Om zelf de meest actuele informatie over de maatregelen op de bestemming in te zien, kunt hiervoor de link maatregelen bestemming autovakantie (https://www.anwb.nl/vakantie/reiswijzer) of maatregelen bestemming vliegreizen (https://www.tui.nl/coronamaatregelen/) gebruiken. Daarnaast adviseren wij u ook de website van het verkeersbureau van de desbetreffende bestemming te raadplegen.

Wij worden niet op de hoogte gesteld van alle maatregelen van alle hotels waar wij onze reizigers naartoe boeken. Houd er rekening mee dat vanwege de maatregelen uw vakantie anders dan anders kan/ zal zijn. Faciliteiten kunnen vervallen of worden aangepast om de maatregelen vanuit de overheid van de bestemming te volgen. Om de meest actuele informatie en maatregelen van uw accommodatie na te gaan, adviseren wij u de website van het hotel enkele dagen voor vertrek te raadplegen. 

  

Gebruik mondkapje

Momenteel dient u voor vrijwel alle vluchten verplicht tijdens het boarden en de vlucht een mondkapje te dragen. U dient zelf een mondkapje mee te nemen. Voor het gebruik van een mondkapje voor kinderen t/m 12 jaar zijn er bij enkele luchtvaartmaatschappijen andere restricties, raadpleeg hiervoor altijd te website van de luchtvaartmaatschappij.

  

Health Screening Form

Naar elke bestemming, of het nu gaat om een autovakantie of een vliegvakantie, adviseren wij u minstens 24 uur voor vertrek het zogenaamde ‘Health Screening Form’ in te vullen en mee te nemen op reis. Dit dient u voor alle reizigers te doen. U ontvangt van ons het Health Screening Form bij uw reispapieren.

  

PCR Test

Reist u naar Aruba, Bonaire, Curaçao, Sardinië, Cyprus, Madeira of de Canarische Eilanden, dan bent u verplicht een PCR test af te laten nemen. Bij een vertrekdatum van 1 september, is een PCR Test voor Griekenland niet meer noodzakelijk wanneer u reist vanuit Nederland, echter wel wanneer u de Belgische nationaliteit heeft. 

Bent u woonachtig in een code oranje/ rood gebied volgens de Duitse overheid, dan wordt u ook verplicht een PCR Test af te laten nemen of 14 dagen ter plaatse in quarantaine te gaan. De PCR Test voor Duitsland is volledig voor eigen rekening en wordt niet door de touroperartors vergoed.
 

In samenwerking met HetHuisartsLab kunt u zich op een groot aantal locaties in Nederland laten testen. Deze laboratoria zijn door het RIVM goedgekeurd en ook de lokale autoriteiten hebben hun goedkeuring gegeven op de gezondheidsverklaring die u na de test ontvangt. Op verschillende locaties is het ook mogelijk om op zaterdag en zondag de test af te laten nemen. Voor alle locaties kijkt u op: https://www.hethuisartslab.com/healthcheckcenters

 

De eis is dat u zich binnen 72-48 uur voor vertrek laat testen. Voor de reizen naar Griekenland geldt de eis, dat de PCR Test niet ouder dan 72 uur voor aankomst afgenomen mag zijn.

 

Volgens de regels van de lokale autoriteiten moet de test binnen 72 vóór aankomst (Canarische Eilanden, Griekenland en Madeira) of 72 uur voor vertrek (Curaçao en Bonaire) zijn afgenomen. Wanneer voor uw vakantie geldt dat de test 72 uur voor aankomst afgenomen moet zijn, houd dan ook rekening met de vluchtduur die ervan afgetrokken moet worden en het tijdsverschil met Nederland.
 

Tegelijkertijd moet er op de testlocatie in Nederland of België genoeg tijd zijn om uw test te verwerken en te analyseren. Door een sterke toename van het aantal afgenomen testen, merken we dat het momenteel erg druk is op testlocaties. Om zeker te stellen dat u uw testuitslag op tijd heeft om te kunnen vertrekken, is het van groot belang dat u uw test zo dicht mogelijk tegen het maximale aantal uren voorafgaand aan uw vertrek laat afnemen. Concreet komt het op de volgende tijdsperiodes neer waarbinnen u zich moet laten testen:


◾ Canarische Eilanden, Griekenland en Madeira: tussen 62 en 68 uur voor vertrek
◾ Curaçao, Aruba en Bonaire: tussen 66 en 72 uur voor vertrek

 

Wordt u vandaag getest, dan ontvangt u morgen de uitslag en gezondheidsverklaring. Met een PCR-test wordt er gekeken of er genetisch materiaal (RNA) van het COVID-19 virus in de neus- of keelholte zit. U bent zelf verantwoordelijk voor het afnemen van de PCR Test en het invullen van de juiste gegevens.

 

Wanneer u een pakketreis via Tjingo bij de touroperator TUI heeft geboekt, dan is de PCR test gratis. Let op, het gaat hierbij wel boekingen met een vertrek t/m 31 december 2020 en geldt zolang de PCR test verplicht is voor onderstaande bestemmingen:

 • Pakketreis vliegen met TUI Fly NL, KLM of Transavia naar Aruba, Bonaire, Curaçao, Cyprus, Madeira of Canarische Eilanden. 


Heeft u een los ticket geboekt of een losse accommodatie (minimum verblijf 7 nachten) via de touroperator TUI met de luchtvaartmaatschappijen TUIFLY NL, Transavia of KLM naar één van de bovenstaande bestemmingen én met een vertrek vanaf 1 september 2020? Dan kunt u de PCR Test af laten nemen tegen een gereduceerd tarief, de PCR test bedraagt dan €85,- bij 1 persoon en vanaf 2 personen €45,- per persoon en dient bij registratie (mogelijk vanaf zaterdag 15 augustus) direct te worden voldaan aan HetHuisartslab.


Hoe werkt het - TUI?
Wanneer uw reis in aanmerking komt voor de gratis test, dan kunt u de volgende instructies volgen. Via deze link (https://covid19.u-diagnostics.com/invite/tui-nederland) komt u op de website van HetHuisartsLab, waar u zich kunt registreren voor de test. De instructies voor de gratis test of gereduceerde prijs, staan ook vermeld op de pagina van het registreren (https://covid19.u-diagnostics.com/invite/tui-nederland). U dient een boekingsbevestiging geprint mee te nemen naar de inloop bij HetHuisartsLab. Per e-mail ontvangt u de uitslag en een gezondheidsverklaring de dag na de afname tussen 16:00 en 22:00 uur.
 


Meer informatie kunt u teruglezen via: https://www.tui.nl/corona-maatregelen/pcr-test/

 


Heeft u een reis naar Aruba, Curaçao, Bonaire of Madeira bij Tjingo via de touroperator Corendon, dan is de PCR test gratis.

 

Hoe werkt het - Corendon?
Indien u reist naar Curacao, Canarische Eilanden, Madeira, Bonaire met Corendon, dan is de PCR test gratis. Wanneer uw reis in aanmerking komt voor de gratis test, dan kunt u de volgende instructies volgen. Via deze link (https://covid19.u-diagnostics.nl/invite/corendon) komt u op de website van HetHuisartsLab, waar u zich kunt registreren voor de test. Met uw reserveringsnummer kunt u vanaf 2 weken voor vertrek de promotiecode per persoon online inzien via ‘Mijn Corendon(https://mijn.corendon.nl/). Deze promotiecode kunt u tijdens het maken van een afspraak via HetHuisartsLab in de betaalstap invoeren, zodat u niet hoeft te betalen voor de PCR test. U dient een boekingsbevestiging geprint mee te nemen naar de inloop bij HetHuisartsLab. Per e-mail ontvangt u klant de uitslag en een gezondheidsverklaring de dag na de afname tussen 16:00 en 22:00 uur.


Onze Belgische klanten kunnen de test laten afnemen bij een behandelend arts of een plaatselijk laboratorium. Dan vergoeden wij u hiervoor de kosten tot maximaal 50 euro. Deze kosten kunt u terugvragen door een e-mail te sturen naar refund@corendon.nl met daarin vermeld: het reserveringsnummer, uw IBAN-nummer en een foto van of een ingescand betalingsbewijs.
 

Meer informatie is terug te vinden via: https://www.corendon.nl/pcr 

 

Deze gezondheidsverklaring kunt u voor ArubaCuraçao, Bonaire en Aruba uploaden in de portal voor de aanvraag van de digitale immigratiekaart en meenemen op vakantie. Op verzoek van de luchtvaartmaatschappij en de lokale autoriteiten dient u deze te tonen.

 

·         Curaçao - https://dicardcuracao.com/ + geprinte versie van de gezondheidsverklaring meenemen.

·         Aruba: - https://edcardaruba.aw/ + geprinte versie van de gezondheidsverklaring meenemen.

·         Bonaire: - geprinte versie van de gezondheidsverklaring meenemen.

·         Madeira: - https://madeirasafe.com/#/login + geprinte versie van de gezondheidsverklaring meenemen.

·         Cyprus: - geprinte versie van de gezondheidsverklaring meenemen.

·         Griekenland: - geprinte versie van de gezondheidsverklaring meenemen + verplichte QR-code naar aanleiding van het verplichte invulformulier.

 

Voor wie is de PCR test verplicht?
De test is verplicht voor alle volwassenen. Voor kinderen verschilt de verplichting van de PCR test per bestemming, zie hieronder de richtlijnen per bestemming:

 • Curaçao - vanaf 0 jaar een PCR Test verplicht
   
 • Canarische Eilanden - vanaf 0 jaar PCR Test verplicht
   
 • Aruba - vanaf 15 jaar een PCR Test verplicht
   
 • Bonaire en Cyprus - vanaf 13 jaar een PCR Test verplicht
   
 • Madeira - vanaf 6 jaar een PCR Test verplicht
   
 • Griekenland - vanaf 10 jaar een PCR Test verplicht

 

Is uw reis niet als pakketreis ondergebracht bij TUI of Corendon volgens bovenstaand, dan kunt u tegen kosten de PCR test af laten nemen.
Wanneer uw reis niet in aanmerking komt voor de gratis PCR test, dan kunt u zich alsnog laten testen. De kosten voor het afnemen van de PCR test en het ontvangen van een gezondheidsverklaring bedraagt €125,- per persoon. U kunt voor het afmaken van een afspraak ook deze link (https://covid19.u-diagnostics.nl/invite/hhl-reis) gebruiken. U hoeft geen boekingsbevestiging mee te nemen.
 

Positieve PCR test
Wanneer u of iemand uit uw reisgezelschap een positief test op COVID-19, dan kan er door deze persoon niet gereisd worden. Neem bij een positieve test zo spoedig mogelijk contact met ons op. Wanneer u een reis-/ annuleringsverzekering via ons heeft afgesloten, dan wordt een annulering vanwege een positieve test voor COVID-19 gedekt voor de desbetreffende reiziger. Voor meer informatie en de actuele dekkingen, raadpleeg de polisvoorwaarden van Allianz Assistance. Let op, wij kunnen een annuleringsverzekering tot uiterlijk 7 dagen na boeking nog afsluiten.

  

Verplicht invulformulier voor reizen naar Griekenland


De Griekse overheid verplicht alle reizigers om 48 uur voor aankomst in Griekenland een online formulier in te vullen. Het ‘Passenger Locator Form’ moet ingevuld worden via deze link (https://travel.gov.gr/#/)


Na het invullen van het formulier ontvangt u een QR-code via de e-mail naar het door u opgegeven e-mailadres. Controleer de map ongewenste mail wanneer u de mail niet in uw ‘Postvak In’ heeft ontvangen. De QR-code moet u, na aankomst in Griekenland, bij de gate laten zien via het bericht op uw mobiele telefoon of doormiddel van een geprinte versie.Nadat de QR-code is gescand, wordt u doorgestuurd voor een screening of mag u direct doorlopen naar de paspoortcontrole en de bagageband. Wanneer u doorgestuurd wordt voor een extra screening kan het zijn dat u getest wordt op COVID-19, door een getraind gezondheidsteam. Na de test kunt u alsnog doorlopen richting de paspoortcontrole, om vervolgens zo spoedig mogelijk naar uw hotel te gaan. Totdat de uitslag beschikbaar is, bent u verplicht uzelf te isoleren op uw uiteindelijke bestemming, zoals ook staat vermeld via de bovenstaande link.


U ontvangt de QR-code de nacht dat u vertrekt omstreeks 00:10 uur. Heeft u onverhoopt geen QR-code hebben ontvangen, neem dan contact op met het Griekse consulaat (070-3621780).

 

LET OP, heeft u geen QR-code en gaat u toch op reis, dan loopt u het risico op een weigering én een hoge boete (€500,- per peroon!). 
Bij een weigering vanwege het niet op orde hebben van de juiste gegevens is geen restitutie mogelijk, u draagt hier zelf de verantwoordelijkheid voor.

  

Invulformulier voor reizen naar Spanje inclusief Canarische Eilanden

De Spaanse overheid verplicht alle reizigers om vanaf 48 uur voor uw aankomst in Spanje een online formulier via het ‘Spain Travel Health’ portaal in te vullen. Het FCS-formulier is online in te vullen via deze link (https://spth.gob.es/). Via de link is het ook mogelijk om direct de app te downloaden. Na het online invullen en ondertekenen van het formulier, ontvangt u een Health QR Code welk u mobiel of geprint kunt tonen bij aankomst.

  

Invulformulier voor reizen naar België

De Belgische overheid verplicht alle reizigers die naar België reizen om binnen 48 uur voor aankomst in België het PLF formulier in te vullen en te versturen. Reist u vanuit Nederland/Duitsland met de auto naar België dan bent u ook verplicht dit formulier in te vullen. Ook indien uw vertrekt vanuit een Belgische luchthaven, dan dient u het PLF formulier in te vullen. Het formulier en alle informatie hierover vindt u op: https://travel.info-coronavirus.be/nl/public-health-passenger-locator-form 

 


 

Invulformulier voor reizen naar Sardinië, Sicilië en Puglia

Voor de gebieden Sardinië, Sicilië en Puglia dient u zich voor vertrek te registeren. Per gebied kunt u via de volgende link vanaf 48 uur voor vertrek de stappen voor de registratie volgen:

Sardinië - https://www.regione.sardegna.it/j/v/25?s=410258&v=2&c=94253&t=1
Sicilië - https://siciliasicura.costruiresalute.it/register
Puglia - https://www.sanita.puglia.it/web/pugliasalute/autosegnalazione-coronavirus